Project Description

Denver West High School Library

Project Details

Client:
Denver Public Schools

Location:
Denver, Colorado

Cost:
$3,700,000

Size:
17,337 sq. ft

Date Completed:
2002

Project Partners:

McGrath Inc.
Sample Engineering
J.C. Baur & Associates
Peak Engineering

This project provided the addition of a new 14,337 square foot library wing to the existing Denver West High School building which was built in 1926.  The addition includes a theater that seats 100 as well as a multimedia production studio.  LOA Architecture created an elevated location where students can see downtown Denver and visualize their future from the library.  The design team created the structure with a circular central space bathed in natural daylight from translucent skylights.  The structure radiates into a truncated half-dodecagon (12-sided polygon) and features a facade of alternating windows and walls with a strong vertical theme reminiscent of Neo-Gothic style.  The style creates visual interest and complements the original structure. 

 “This library is so beautiful, it makes me want to learn!” commented one 10th-grader after using the updated Denver West High School Library Media Center.  

This project was featured in American Libraries Magazine (Issue April 2003)